5 filialer – sjukhus på landsbygden

Etiopien är ett vidsträckt land, lika stort som Frankrike, Spanien och Portugal tillsammans. Det är det folkrikaste i Afrika efter Nigeria och 100 miljoner invånare.

En stor del av landet är högland med berg och djupa raviner. Bristen på farbara vägar betyder att kvinnor i avlägsna byar är mycket utsatta om någon komplikation tillstöter vid en förlossning.   

Det centrala sjukhuset har därför inriktat sig på att etablera mindre fistulasjukhus i olika delar av landet dit det är lättare att ta sig än till huvudstaden. De är knutna till allmänna sjukhus i närheten.

Runtom dessa kärnor finns en krans av mindre vårdcentraler bemannade med bl barnmorskor som erbjuder  mödravård och förlossningsvård. De har möjlighet att tillkalla ambulans i krissituationer. Avgörande för att rädda liv är tillgång till kejsarsnitt.

I Yirgalem, 50 mil söder om Addis Abeba, öppnades 2006 en filial som är knuten till ett sjukhus donerad av norska staten. Bahir Dar vid Tanasjön, en timmes flygresa norr om huvudstaden, stöds i första hand av amerikanarna. Det ger till det tätt befolkade norra Amharområdet där 20 miljoner människor bor.

Ännu längre norrut, i Tigray provinsen, ligger Mekelle där sjukhuset byggts med hjälp i första hand från Australien. Därifrån kan man nå in till det ökenartade Afarområdet i öst. Sydost härom finns Harar som kan nå ut till de stora torra områden i Ogaden provinsen i sydost, till och med till Somalia. Även i väst finns ett sjukhus i Metu, som även det har stora upptagningsområden.

Man beräknar att det idag finns närmast 39 000 kvinnor på landsbygden i Etiopien som har fistulaskador och det tillkommer ca 3 500 nya varje år. Om fistulaskador helt ska utrotas krävs uppsökande verksamhet för att nå kvinnor i avlägsna byar. Behovet är enormt.

Patient tas om hand i sjukhuset i Bahir Dar

 

Mer om sjukhuset

http://sfs.jonasmelcherson.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/Childbirth-injuries-Banner.jpeg

Historien om Catherine Hamlin och Fistulasjukhuset

Redan 1959 kom läkarparet Reginald och Catherine Hamlin till Etiopien från Australien för att göra en tidsbegränsad insats i ett fattigt land. De upptäckte snart det oerhörda behovet av vård hos kvinnor som efter svåra förlossningar blivit inkontinenta och utfrusna av sin närmaste omgivning. De byggde ett eget sjukhus som sedan 1974 har gett kostnadsfri vård.

Läs vidare om sjukhusets historia

Respektera varje människas värdighet

http://sfs.jonasmelcherson.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/regional-hospitals-map-tansp-180.png

Filialer

För att bättre hjälpa de ca 40 000 kvinnorna på landsbygden som bedöms ha fistulaskador har man skapat fem sjukhusfilialer runt om i landet, omgivna av mindre vårdcentraler med uppsökande verksamhet.

Läs mer

Show more
medina-liggandebild

Medina

Medina utvecklade en dubbel fistulaskada efter en tre dagar lång förlossning i sitt hem. Barnet dog och Medina låg i en liten hydda i tre månader. Sedan fick hennes mor höra talas om Hamlin Fistula-sjukhuset där Medina opererades och fick vård.
Läs vidare
Show more
Emailable-Postcard(1)

A Walk to Beautiful

Se den prisbelönta filmen som handlar om fem kvinnor från olika miljöer men med samma erfarenhet – de har förlorat ett barn i en svår förlossning och lider av inkontinens. Alla hittar till Fistulasjukhuset och deras liv förändras. Filmen är 55 minuter
Läs vidare
Show more
stickadefiltar

De stickade filtarna

Vid ankomsten till sjukhuset får nya patienter en storrutig stickad filt att svepa in sig i. Addis Ababa ligger högt och det är svalt om nätterna. Dessa filtar har blivit en symbol för själva sjukhuset, för den vård och omsorg som möter kvinnorna från första stund. När de lämnar sjukhuset...
Läs vidare

Vad är obstetrisk fistula?

Enkelt uttryckt är det ett hål, en fistel, på engelska fistula, som uppstår i väggen mellan livmodern och urinblåsan, då ett foster inte föds fram i en svår förlossning.

Vi förklarar här vad det leder till och hur förödande konsekvenser det får för en kvinna. Samt vad sjukhuset kan göra för henne.

Det här är fistula

Ditt bidrag är värdefullt

Organisationer i åtta länder arbetar för att stödja verksamheten vid huvudsjukhuset i Addis Abeba och fem filialer som finns runt om i landet.

 

Den svenska stiftelsen har sedan 1988 bidragit till utvecklingen från ett enkelt familjedrivet sjukhus till ett modernt komplex som är världsledande i behandling av obstetrisk fistula, skador som uppstår vid svåra förlossningar. Numera arbetar man också preventivt genom utbildning av barnmorskor.

Stöd sjukhuset Fistulastiftelsens Gåvogram

Bankgiro 900 – 2965

Plusgiro 90 02 96-5

Swish 1239002965

http://sfs.jonasmelcherson.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/90_Konto_Logo_RGB-300x74.png

Stiftelsen Fistulasjukhuset

Vår verksamhet i Sverige – för sjukhuset i Etiopien

Stiftelsen Fistulasjukhuset har funnits sedan 1988 för att samla in medel till sjukhuset. Stiftelsen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Läs vidare om vår verksamhet i Sverige

Aktuellt

Show more
solcellsvaska

Drygt 160 solcellsväskor till avlägsna vårdcentraler

Dessa solcellsväskor ger tillförlitligt ljus på natten i avlägsna byar där tillgången till elektricitet inte är att lita på eller saknas helt. De fyller ett...
Läs vidare
Show more
Barnmorska-pa-jobbet-

Svenska trattar kommer till användning i Etiopien

Analys av fostrets hjärtfrekvens har använts i över 100 år för att verifiera att fostret är vid liv. Trätrattarna, Pinards stetoskop, är ett gammalt beprövat...
Läs vidare
Show more
Skärmavbild 2017-02-01 kl. 10.40.41

Färja döpt efter Catherine Hamlin

I höstas döptes en ny färja i Sydneys hamn till Catherine Hamlin. Dr Catherine kommer ursprungligen från Australien där hon är närmast en ikon. Dr Catherine...
Läs vidare

Håll kontakten med oss i sociala medier

Instagram

Följ oss på Instagram

Facebook

kommer...