Vad är obstetrisk fistula?

Enkelt uttryckt är det ett hål, en fistel, på engelska fistula, som uppstår i väggen mellan livmodern och urinblåsan under en förlossning. Fostret ligger och skava i flera dagar på grund av att det ligger fel eller bäckenet är för trångt. Barnet kläms fast i livmodershalskanalen och därmed blockeras vävnader som så småningom dör av blodbrist. Det uppstår regelrätta hål i de angränsande väggarna till urinblåsan och ändtarmen. Utan läkarvård leder den här typen av förlossningskomplikationer till obotliga skador.

I 93% av fallen dör barnet. När det dödfödda barnet sedan förlösts – ofta efter flera dagars svårt förlossningsarbete – vidtar ett ofattbart lidande för dessa kvinnor. De kan inte kontrollera urinflödet och ibland inte heller avföringen utan tvingas leva med en ständig stank omkring sig. Följden blir att de ses med avsmak, männen överger dem och de tvingas leva isolerade utan hopp för framtiden.

De drabbade är ofta flickor bara 12 – 15 år gamla som har tvingats till barnäktenskap eller blivit våldtagna. Deras kroppar är helt enkelt inte mogna för en förlossning. Fistulaskador var ett vanligt hot under förlossningar världen över innan man började förlösa med kejsarsnitt. Efter 150 års kunskapsutveckling, förfinade operationsmetoder och förbättrad mödravård är sjukdomen närmast okänd i vår del av världen. Men ute på den afrikanska landsbygden är kejsarsnitt sällan en möjlighet. Framkomliga vägar är bland de viktigaste förutsättningar för att kvinnor i avlägsna byar ska kunna nå professionell hjälp.

Kvinna på landsbygden

Med tillgång till vård och en ganska enkel operation blir cirka 95 procent av patienterna återställda vid Fistulasjukhuset i Addis Abeba och dess fem filialer. Sedan 1974 har sjukhuset strävat efter att utrota fistulaskador i Etiopien. Utöver att operera satsar man numera på förebyggande arbete genom att utbilda barnmorskor som kan nå ut till avlägsna byar. Det har inspirerat den etiopiska staten att sikta på samma mål genom sin satsning Task Force som också utbildar barnmorskor och fistulakirurger. Med gemensamma ansträngningar är man på väg att lyckas minska antalet fall och man får söka allt längre ut i periferin för att leta upp dem.

 

Fakta

Exakta siffror är svåra att fastställa men enligt World Health Organsiation WHO finns ca två miljoner kvinnor i världen med fistulaskador.

100 000 nya tillkommer varje år.

I Etiopien finns ca 39 000 icke behandlade fall, 3 500 nya fall per år.

Kvinnor föder i genomsnitt 4,1 barn.

En av 7 mödrar är tonåring.

Mödradödligheten är ca 360 per 100 000 födslar (genomsnitt i världen 70, i Sverige 4.).

Det finns ca 7 000 barnmorskor på en befolkning på drygt 90 miljoner invånare.

Håll kontakten med oss i sociala medier

Instagram

Följ oss på Instagram

Facebook

kommer...

Stiftelsen Fistulasjukhuset

Vår verksamhet i Sverige – för sjukhuset i Etiopien

Stiftelsen Fistulasjukhuset har funnits sedan 1988 för att samla in medel till sjukhuset. Stiftelsen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Läs vidare om vår verksamhet i Sverige

Aktuellt

Show more
solcellsvaska

Drygt 160 solcellsväskor till avlägsna vårdcentraler

Dessa solcellsväskor ger tillförlitligt ljus på natten i avlägsna byar där tillgången till elektricitet inte är att lita på eller saknas helt. De fyller ett...
Läs vidare
Show more
Barnmorska-pa-jobbet-

Svenska trattar kommer till användning i Etiopien

Analys av fostrets hjärtfrekvens har använts i över 100 år för att verifiera att fostret är vid liv. Trätrattarna, Pinards stetoskop, är ett gammalt beprövat...
Läs vidare
Show more
Skärmavbild 2017-02-01 kl. 10.40.41

Färja döpt efter Catherine Hamlin

I höstas döptes en ny färja i Sydneys hamn till Catherine Hamlin. Dr Catherine kommer ursprungligen från Australien där hon är närmast en ikon. Dr Catherine...
Läs vidare

Mer om sjukhuset

http://sfs.jonasmelcherson.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/Childbirth-injuries-Banner.jpeg

Historien om Catherine Hamlin och Fistulasjukhuset

Redan 1959 kom läkarparet Reginald och Catherine Hamlin till Etiopien från Australien för att göra en tidsbegränsad insats i ett fattigt land. De upptäckte snart det oerhörda behovet av vård hos kvinnor som efter svåra förlossningar blivit inkontinenta och utfrusna av sin närmaste omgivning. De byggde ett eget sjukhus som sedan 1974 har gett kostnadsfri vård.

Läs vidare om sjukhusets historia

Respektera varje människas värdighet

http://sfs.jonasmelcherson.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/regional-hospitals-map-tansp-180.png

Filialer

För att bättre hjälpa de ca 40 000 kvinnorna på landsbygden som bedöms ha fistulaskador har man skapat fem sjukhusfilialer runt om i landet, omgivna av mindre vårdcentraler med uppsökande verksamhet.

Läs mer

Show more
medina-liggandebild

Medina

Medina utvecklade en dubbel fistulaskada efter en tre dagar lång förlossning i sitt hem. Barnet dog och Medina låg i en liten hydda i tre månader. Sedan fick hennes mor höra talas om Hamlin Fistula-sjukhuset där Medina opererades och fick vård.
Läs vidare
Show more
Emailable-Postcard(1)

A Walk to Beautiful

Se den prisbelönta filmen som handlar om fem kvinnor från olika miljöer men med samma erfarenhet – de har förlorat ett barn i en svår förlossning och lider av inkontinens. Alla hittar till Fistulasjukhuset och deras liv förändras. Filmen är 55 minuter
Läs vidare
Show more
stickadefiltar

De stickade filtarna

Vid ankomsten till sjukhuset får nya patienter en storrutig stickad filt att svepa in sig i. Addis Ababa ligger högt och det är svalt om nätterna. Dessa filtar har blivit en symbol för själva sjukhuset, för den vård och omsorg som möter kvinnorna från första stund. När de lämnar sjukhuset...
Läs vidare

Vad är obstetrisk fistula?

Enkelt uttryckt är det ett hål, en fistel, på engelska fistula, som uppstår i väggen mellan livmodern och urinblåsan, då ett foster inte föds fram i en svår förlossning.

Vi förklarar här vad det leder till och hur förödande konsekvenser det får för en kvinna. Samt vad sjukhuset kan göra för henne.

Det här är fistula

Ditt bidrag är värdefullt

Organisationer i åtta länder arbetar för att stödja verksamheten vid huvudsjukhuset i Addis Abeba och fem filialer som finns runt om i landet.

 

Den svenska stiftelsen har sedan 1988 bidragit till utvecklingen från ett enkelt familjedrivet sjukhus till ett modernt komplex som är världsledande i behandling av obstetrisk fistula, skador som uppstår vid svåra förlossningar. Numera arbetar man också preventivt genom utbildning av barnmorskor.

Stöd sjukhuset Fistulastiftelsens Gåvogram

Bankgiro 900 – 2965

Plusgiro 90 02 96-5

Swish 1239002965

http://sfs.jonasmelcherson.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/90_Konto_Logo_RGB-300x74.png